7 Şubat 2017 Salı

TÜRKİYE’NİN ALTINLARI VE VARLIK FONU



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin 490 ton olan Altın rezervinin 450 tonunun, İngiltere Merkez Bankası Bank Of England’da emanette olduğunu açıkladı. Bu açıklama, Türkiye’nin karmaşık gündeminde yeterince ele alınmadı. Hiçbir bağımsız devlet, geleceğinin güvencesi olan birikmiş servetini, başka bir devlete; borç vermez, emanetine koymaz, rehin bırakmaz. Türkiye’de, askeri harcamalar artıp dış borç ödeme sınırını aşarken ve ekonomik bunalım derinleşirken, hazine 450 ton altını neden ve ne karşılığı yabancılara teslim etmiştir? Beklenti nedir? Libya’nın 200 milyar dolarına el koyan Batı’ya nasıl güvenilmiştir? Elde kalan son devlet varlıklarını, “Varlık Fonu” adı altında elden çıkarılmasının, altın olayıyla bir ilişkisi var mıdır? Varsa nedir?

Eski Öykü

Osmanlı Devleti, ilk dış borcu 1854 yılında aldı ve kendini yıkıma götürecek borç sarmalına yakalanmış oldu. Yüksek faizle alınan borçlar, saray yapımı gibi tüketim harcamaları ya da askeri giderler için kullanıldı. Üretimsizliğe bağlı gelir yoksunluğu nedeniyle, alınan her borç yeni bir borcu gerekli kıldı ve Osmanlı devleti, 1875 yılında iflasını ilan etti. Alacaklılar, 1881 yılında İstanbul’da toplandı; üst yönetimini Avrupalı devletlerin oluşturduğu ve devlet gelirlerini alacaklılar yararına yönetmek üzere Düyun-u Umumiye İdaresi kuruldu. Padişah ll.Abdulhamid döneminde yapılan bu anlaşmaya Muharrem Kararnamesi adı verildi.
Osmanlı Hükümeti, Muharrem Kararnamesi’nin 8.maddesi gereği; tahsil edilmesi kolay devlet gelirlerini, “mutlak ve değişmez” bir biçimde borç ödemelerine ayırıyordu. Bu gelirler şunlardı: tütün ve tömbeki (nargile tütünü) rüsumatı (vergileri), ipek öşürü (ondalık vergi), pul ve ispirto resimleri (harçlar), tütün ve tuz inhisarları (tekelleri), İstanbul ve civarı balık avı vergisi, Bulgaristan vergisi, Kıbrıs gelirleri, Doğu Rumeli vergisi, gümrük resimlerinde ve gelir vergisinde oluşacak gelir artıkları.
Türkiye, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra yapılan Lozan Konferansı’yla Düyun-u Umumiye rejimine son verdi ve yeni devletin üzerine düşen borçları ödedi. Siyasi bağımsızlık yanında mali bağımsızlığını da gerçekleştirdi.

Borç Yükü

Türkiye’nin 2002’de 130 milyar dolar olan brüt dış borcu 2016’nın ilk yarısı itibariyle 421.4 milyar dolara yükseldi. Bu çok hızlı bir artıştır ve Türkiye’nin yaşadığı cari açık nedeniyle (cari açık: kazandığından çok harcamak gibi birşey) ödenebilirlik boyutunu aştı. Osmanlı’da olduğu gibi, borç alarak borç ödeyen bir ülke haline geldi.

Hazine Altınları Neden Gitti

Hazine altınları, borç miktarının arttığı ve ödeme güçlüğü çekildiği bir aşamada İngiltere’ye gönderildi. Gönderimin nedeni ve amacı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. Bu nedenle, irdelemeyle bir sonuca ulaşmak zorundayız.
Durum şudur: Türkiye altın rezervinin tümüne yakınını (% 92), emanet adı altında rehin bırakmıştır. Bu durum, verilen ödünün dışardan gelen ciddi ve önemli bir istemin karşılığı olduğunu göstermektedir.
Merkez Bankası’ndaki rezervin önemli bölümü, özel şirketler ya da kişilerden tahvil senedi ve kredi karşılığı alınan paralardan oluşmaktadır. Hazinenin kendi parası değildir. Yeterli rezerv olmazsa, günü geldiğinde tahvillerin ödemesi yapılamayacaktır. Ekonominin kırılganlığı ve yaşanmakta olan çatışmalı ortam gözönüne alındığında, yapılan işin yaratacağı olumsuzluk kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.
İngiltere’nin Türkiye ile kurduğu ticari ilişkiler konusunda sicili kirlidir. Birinci Dünya Savaşı öncesinde, Osmanlı devletinin parasını peşin ödeyerek yaptırdığı gemileri, savaşı gerekçe yaparak teslim etmemişti. Fırsatını bulduğunda bir gerekçe uydurup altınlara el koyma olasılığı vardır.

Altınlar Rehin mi?

Altınlar borca karşılık rehin bırakılmış olabilir. Dış borcun önemli bölümü, devletin kefaletinde özel şirketlere aittir. Özel şirketler ekonomik durgunluk ve dolardaki artış nedeniyle güç durumdadır. Dışarıya olan borçlarını ödeyememe olasılığı vardır.
Bu durumda devlet kendi borcuyla birlikte şirket borçlarını da ödemek zorunda kalacaktır. Oysa, bugün borç alarak borç öder duruma düşülmüştür. Gelir düzeyi düşük, ürettiğinden çok tüketen bir ülke haline gelen Türkiye, sürekli duruma gelen cari açıkla, borç ödemek bir yana, günlük yaşamını bile borç alarak yürütür durumdadır. Bu nedenle, eğer borca karşılık rehin bırakıldılarsa, altınların geri dönmeme olasılığı yüksektir.

Osmanlı’ya Geri Dönüş

Türkiye, Osmanlı’nın son dönemine geri dönmüş durumdadır. Borçlar ödeme sınırını aşmış, gelirler düşmüştür. Varlıklarını satarak ayakta kalmaya çalışmaktadır. Borç ödeyemez duruma düşen Osmanlı İmparatorluğu, borç ödeme işini Düyunu Umumiye İdaresi’ne vermişti. Benzer uygulama, farklı yöntem ve araçlarla günümüzde de yapılmaktadır.
Ülkenin varsıllığını dışarıya aktarma işleyişi, “Kemal Derviş yasalarıyla” Türk hukuk sistemine yerleştirilmiş ve 14 yıldır uygulanmıştır. Özelleştirmeler, toprak satışları, madenler, işletme imtiyazları ve kiralamalarla toplanan paralarla harcama yapılmış, bunlar yetmeyince dışarıdan borç alınmıştır. Bugün gelinen yer, borç alarak borç taksidi ödeme noktasıdır.

Varlık Fonu

Varlık Fonu, Duyunu Umumiye’nin günümüzdeki sürümüdür; onun yaptığı işleri yapacaktır. Kolay toplanan devlet gelirlerine el koyacaktır.
Varlık Fonu uygulaması, bütçesi fazla veren zengin ülkelerin, refahın geleceğe taşınması için uyguladığı bir girişimdir. Türkiye’de tam tersi bir amaç için uygulamaya sokulmuştur. Belli ki, refah değil borç ve yoksulluk geleceğe taşıyacaktır.
Devlet varlıklarının elde kalanları, yeni borç alabilmek ve ayakta kalmak için kullanılacaktır. Varlık Fonu’nun amacı; “dış kaynak temin etmek” ve “büyük ölçekli yatırımlara kaynak sağlamak” olarak açıklanmıştır. Bu açıklama, parasız kalmanın ve borç bulamamanın itirafı niteliğindedir.
“Dış kaynak temin etmek”, yeni dış borç bulmak demektir. Ayrıca, hükümet, “büyük ölçekli yatırımlara kaynak” ayırmamakta bunları kefil olarak özel şirketlere yap-işlet-devret ile yaptırmaktadır. Bu nedenle, açıklama gerçeği yansıtmamaktadır. Gerçek şudur: Altınların rehine verilmesi yetmemiştir ve para elde etmek için kalan devlet kurumları elden çıkarılmaktadır. Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, borsa İstanbul Anonim Şirketi, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme Anonim Şirketi, Eti Maden ve Çaykur; altınları bekleyen sona doğru yola çıkarılmıştır.

Kaynak Aktarımı

Avrupa’ya kaynak aktarımı; dış borca ödenen faizlerden ayrı olarak, farklı yöntem ve araçlarla sürekli hale gelmiştir. Türkiye, Gümrük Birliği Protokolü’nü imzaladığı 1995 yılından 2016 yılına dek, Avrupa’yla yaptığı dış ticarette verdiği açık 267 milyar dolardır. Bu açık; borç faizleri, özel şirket ve kişi aktarımları gibi açık olanlar dışındaki muazzam bir dolaylı kaynak aktarımıdır.









41 yorum:

  1. Almanya'nın altınları nerede bir araştırın bakalım :) Bir tek TR'ye özgü değil bu durum. İngilizce google araması ile görebileceğiniz gibi onlarca yıldır tartışılan bolca su götürmüş bir pilav bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. almanya abd den altınlarını cekme karari aldı
      ancak fed altinlarin buyuk bir kısmını eritmis oldugu icin 2019 yilina kadar teslim etme taahhüdü verdi
      ayrıca almanya pariste ki altınlarını geri çekti

      Sil
  2. 450 Ton altın hangi tarihlerde ingilize verildiğinide yazsaydınız keşke

    YanıtlaSil
  3. 507rr . almanya 1950 den beri fiili olarak amerikan işgali altında ordusu olmayan bağımsız olmayan bir ülke

    YanıtlaSil
  4. Kendi ülkesinin pozisyonunu başka bir ülkeyi örnek vererek bu yapılanı normal göstermek hangi partinin politikasıdır ? AKP elbet... Bu çizgide burada yazanların da bu partili olduğu bellidir...

    YanıtlaSil
  5. Almanya, altınlarını geri çekti Sayın 507rr. Olumsuz örneği kanıt yapmayın lütfen.hks507'nin yorumuna dikkat ediniz.

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Bay Adsız, Buraya her türlü yorum yapabilir, dilediğiniz gibi eleştiri yapabilrsiniz. Ancak, üslubunuzu terbiye sınırları içine çekerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 450 ton altın hangi tarihlerde verildiingilize birde onu yazsaydınız

      Sil
    2. Dikkatimi çekti
      Bu Altını kim ne zaman hangi tarihte ingiltere ye gönderdi sorusunu yoneltmişler
      Siz kesinlikle görmezden gelerek cevap yamamışsınız ...

      Sil
  9. 1. Almanya altınlarını geri çekmedi. Çekmek istedi, hepsini hemen vermediler. 2020'ye kadar uzayacak bir programla geri çekmeye başladı. http://www.zerohedge.com/news/2016-01-27/germany-has-repatriated-over-366-tonnes-gold-new-york-and-paris

    2. TCMB'nin 450 ton altını yok. Bakan her zamanki gibi brüt rezervi söylemiş. 450'nin sadece 110'u bankaya ait. Kalan 340 ton ise mevduat bankalarının yatırdıgı zorunlu karşılıklar. Bunlar da Londra'da sertifika olarak alınan dijital altınlar. Sadece TCMB hesabına dijital olarak virmanlanıyorlar. Ortada en baştan beri fiziki altın zaten yok. Yani, 110'un yarısı Londra ise bu da normal. Almanya büyük dövüşle 3-4 yılda alabiliyor. TCMB'nin istemeye cesareti bile yoktur.

    3. Türkiyede 6500 ton yastık altı altın var geyiği de tamamen hayali. Bankalar altın günü düzenliyor hepi topu 1-2 ton altın geliyor. Millet açlıktan kırılıyor ama yastıkaltı hep altın dolu? anlamsız. Asgari ücretle çalışan adam düğün altınlarını yıllar önce sattı. Durumu iyi 1 milyon kişide de öyle binlerce ton altın yok.

    YanıtlaSil
  10. Londra'ya altın yatırmayı neredeyse olumlayacaksınız Sayın 507rr. Londra'nın esrarengiz mali işleyişi,özellikle azgelişmiş ülkelere yönelik libor başta olmak üzere, borç ilişkilerine yön veren modern tefeciliktir. Almanya, 2.Dünya Savaşı'nın yenilmiş ülkesi olarak yatırmak zorunda bırakıldığı altınlarının bir bölümünü kurtarabilmiştir. Bugün dünya devi olmasına karşın, altınını geri almak için uğraş veriyor. Çünkü ABD'de o kadar altın yok. ABD İngiltere,kurdukları mali sermaye egemenliğiyle dünyayı haraca bağlayan haramilerdir. Siz ne anlatmak istiyorsunuz? Emperyalizm denen olguyu bilmiyor musunuz?

    YanıtlaSil
  11. Riviera kıyısında küçük bir kasaba, yaz sezonu ancak yağmur yağıyor, yani kasaba bomboş, herkesin borcu var ve kredi ile yaşıyorlar
    Şans eseri otele zengin bir Rus geliyor ve resepsiyona 100 dolar bırakıp, odaya bakmaya çıkıyor

    Otel sahibi parayı hemen alıp, kasaba olan borcunu ödüyor
    Kasap, 100 doları hemen kaparak toptancıya olan borcunu vermeye gidiyor
    Toptancı büyük bir sevinçle parayı alıp, kriz nedeniyle kredili hizmet veren dükkan sahibine götürüyor.
    Dükkan sahibi parayı alıp aynı otele giderek oraya olan borcunu ödüyor.
    Ve o anda Rus müşteri odadan geri dönüyor ve odayı beğenmediğini söyleyip 100 dolarını geri alarak kasabayı terk ediyor.
    Rus müşterinin bu ziyaretinden somut olarak hiç para kazanan olmuyor ancak
    TÜM KASABA BORÇLARINDAN KURTULUYOR VE GELECEĞE ÜMİTLE BAKIYOR... bahsedilen zenginlikler burada görüldüğü gibi tamamen hayalidir.

    Metin Bey;

    Yazı için öncelikle tebrik ederim. kaleminize sağlık.
    Duyun-u umumiye'nin tarihini yada osmanlının son dönemlerini biraz araştırdığımızda aslında ne kadar benzer bir durumdayız net şekilde görülebiliyor. fakat bir tane daha Atatürk yok ve gelmeyecek. o yüzden de bize ilke ve düşüncelerini bıraktı. Şimdiye kadar gerçek anlamda sahip çıkamamışız ama artık sahip çıkma zamanıdır. saygılar.

    YanıtlaSil
  12. Teşekkürler Sevgili Bahadır.

    YanıtlaSil
  13. Herkesin anlayabileceği bir dille 1854 den bu yana ülkemizde borçlanma-borç ödenmesi konusunda neler olmuş bu kadar öz olarak anlatılamazdı.
    Çok teşekkür ederim Metin Aydoğan Bey.

    YanıtlaSil
  14. olumladığım bir durum yok. sadece kapitalizmin kuruldugu günden yana işleyen bir durumu yeni fark edip de şaşırmak ilginç geliyor. Anglosaksonlar sistemi kendi kurallarına göre işletiyor, alabilen varsa alsın. TCMB geri çekse eleştirecek değilim. sadece ülkenin en büyük sorunu bu değil demek istiyorum. şirketlerin 400 milyar dış borcu var, bankaların altını Londrada tutulsa ne, tutulmasa ne. TCMB'nin kendia ait 110 ton altını var, bunun 33 tonu Türkiyede. kalan 77 tonu Londra ve FED'de... yani hepi topu 3 milyar dolarlık altın şu tartışmanın döndüğü altınlar. TCMB ye dilekçe kampanyası başlatın geri çeksin o 77 tonu da.

    YanıtlaSil
  15. "Şaşırmayı" nereden çıkarıyorsun. Basit bir iş yapıyoruz. Altının İngiltereye götürüldüğünü halka bildirip, konuyu irdeliyoruz. Yazının içeriğine yani borç ilişkilerine yönelik birşey söylemiyor, altının miktarıyla uğraşıyorsun.Duyunu Umumiye'ye, Varlık Fonu'na hiç ilişmiyorsun. Konuyu genişçe yaz,yayınlayalım.

    YanıtlaSil
  16. İşşizlik fonunda birikmiş olan 3 milyar doları bu nedenle Varlık Fonuna aktardılar zaten. O 77 tonu da alamayacaklarını bildikleri için. Altın zaten 2.dünya savaşından bu yana fiziki olarak kullanılmıyor. Şu linki okumakta yarar var; https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Bretton_Woods_Anla%C5%9Fmas%C4%B1

    YanıtlaSil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  18. Hocam enfes bir yazi paylasmissiniz.Saygilarimla

    YanıtlaSil

    YanıtlaSil
  19. Altınlar İngiltere'ye hangi tarihte gönderildi ve Şubat 2017 itibari ile son durum nedir? Bu bilgi olmadan böyle bir haberi referans göstererek konuşmak konuşanı zor durumda bırakabilir. Bu nedenle açıklama yapılması gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adamın derdi sadece siyasi operasyon gibi
      Bu altınları kim hangi tarihte ingiltere ye göndermiş sorusuna kesinlikle cevap yazmıyor...

      Sil
  20. Maliye Bakanı Şimşek (kendsi de İngiliz vatandaşı) ne zaman yapmış bu açıklamayı sayın Akdoğan? Bu verileri bulabileceğimiz bir yer var mı?

    YanıtlaSil
  21. yandaslar kaybolun.altınların ne işi var onu acıklayın.fiziki altın degılmıs de vs vs..bos lakırtı. kendını garantıye almadan mılyarlarca dolar borcu kım verır uyanıklar

    YanıtlaSil
  22. Merhaba, bir kredi talebinde bulunmak yerine programlı bir boş ATM kartı edinin ve seçilen ATM kartına bağlı olarak 1,000 $ ila 100,000 $ tutarında bir çekiş yapın, bu parayı borcu ödemek ve bir iş kurmak için kullanabilirsiniz Kendi. Bu ATM kartını dünyanın herhangi bir yerinde gönderiyoruz ve dünya üzerindeki herhangi bir ATM makinesinde çalışabiliyor. Şimdi bize e-posta gönder: Blankmastercards@yahoo.com

    YanıtlaSil
  23. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  24. pilava birazda ben su ekliyeyim, Almanyanın toplam altın reservi 3378 ton bunun sadece 1710 tonu almanyada, 1236 tonu New York ta, 432 tonu da Londrada bulunmaktadır. 2. Dünya savaşından sonra tamamı 91 ton olan Fransadaki altını geri almıştır. 2020 yılına kadarda New York ve Lonradaki reservin yarısını geri almayı planlamışlardı fakat 23.8.2017 tarihli bir haberle bunun gerçekleştiğini bildirdiler. Fakat tüm devletlerin bir miktar altını New York yada Londra da stokladıkları doğrudur ve olağandır. Ama hiç kimse tamamını hatta altın reservlerinin yarısını bile USA ve UK da tutmaz. Dövize bağımlı ülkeler altınlarını Londra yada new York borsasında satıp Dolar yada Sterline çevirirler. Ayrıca bu altın nakliyatıda oldukca maliyetlidir. Not Almanlar altınlarını geri çekiyorsa ya güvenmedikleri için yada krizin kokusunu almışlardır.

    YanıtlaSil
  25. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  26. Biraz çarpıtma bilgiler vermişsiniz düzelteyim.. Türkiye devleti ve özel sektörün toplam borcu 421 Milyar Dolar(Bunun sadece 200 Milyar doları USD cinsinden geri kalanı TL). Senin bahsettiğin 2002 deki iddia ettiğin 130 milyar olar değil 220 Milyar USD o dönemde Türkiye'nin gayrisafi milli hasılası 180 Milyar dolardı. Bu borcun tamamına yakını devletin borcu idi. Şimdi ise 870 Milyar dolar... O dönemde kamunun borçluluk oranı gayrisafi milli hasılaya oranı %140 iken şu anda kamu ve özel sektörün borçluluk oranı %60 civarında.
    Birde Libya'nın 200 Milyar dolarına el konuldu demişsin 11 Milyar Avro'suna el konuldu o parada Libya'nın değildi zaten Kaddafinin şahsi serveti idi...

    Şu osmanlı d. döneminde ele konulan savaş gemileri olayına. İngiltere yasalarına göre İngiltere savaş halinde ikin tarafsız olan bir devlere silah satmaz... O dönemde savaş çıkınca teslim etmediler ve savaş sonunda teslim edeceklerini söylediler. Savaşa biz İngiltere karşıtı blokta girdik sonuçta kaybettik. İngiltere bu gemiler için ödediğimiz paraya savaş tazminatı diye el koydu. Almanya'nın savaş tazminatı yüzünden Alman bankalarında duran Osmanlı D. milyarlarca altın lirasına el konuldu. Bunun karşılığında Almanya bize sattığı Yavuz ve Midilli zırhlılarının parasını almadı.

    Gelelim şu rehin altın olayın 450 Ton altın şu anki kurdan aşağı yukarı 22-23 Milyar usd eder bu Türkiyenin borcunun %5 kadar anca.

    Merkez Bankalarının rezervlerini yurt dışında tutması alışıla gelmiş bir durum şaşıracak bir şey yok.. Bunu şöyle düşünün senin evindeki altının sana ne faydası var hiç. Ama o altını götürüp bir bankaya yatırırsan faiz elde edersin.

    Birde Türkiye gibi dünya siyasetinde etkin ve güçlü olan bir ülkenin parasına kimse el koyamaz. Diyelim kafayı yediler el koydular. Türkiye de faaliyet gösteren İngiliz Şirketlerinin mal varlığı el koyduğun altının 2 katı... Karasularına giren tüm ticari gemilere el koyar. Londra'ya giden ticari uçuşlara Türk hava sahasını kapatsa zaten İngiltereyi milyarlarca dolar zarar sokar. Bunları geçtim Londra'da bir sürü küçük devletin de parası var onlar Türkiye gibi bir devlete bu yapılıyorsa bize neler yapar diye düşünürler... Londra finans merkezi olma özelliği kaybolur.

    Ha bu rezervin yurt dışında olması iyi bir şey mi bence değil. Ama sizin çizdiğiniz karamsar senaryo kadar da kötü bir durum yok...

    Bir şey yazıyorsunuz biraz yazdıklarınızı düşünün öyle yayınlayın...

    YanıtlaSil
  27. Veli Bey yaptığınız yorumda karamsar olmamayı tavsiye ediyorsunuz. Aklıma bir fıkra geldi. Temel ishal olmuş. İshal ilacı yerine yanlışlıkla antidepresan almış. Arkadaşına telefonda gülerek şunu söylüyormuş. B..k içinde yüzüyorum ama nedense mutluluktan uçuyorum. Ülkemin durumu maalesef böyle. Bu karamsarlık değil problemlerimizle ilgili tespittir. Ülke refah ve mutluluk içinde de biz mi bunu göremiyoruz. Ancak Doğru tespitler yaptıktan sonra doğru çözümler üretebiliriz.

    YanıtlaSil
  28. *% 3 faiz kredisi oranı sunuyor
    * Nakitsiz Girişimci Sigortası
    * Para için garanti

    Kredi notu iyi olan Credit Financier Home, sınai ve kişisel menfaatler amacıyla şahıslara veya şirketlere veya kooperatif birliklerine teminat kredileri ve teminatsız krediler sunmaktadır.

    İletişim Adresi:
    Whatsapp: +15184181390
    Doğrudan posta
    creditfinancierhome@gmail.com

    YanıtlaSil
  29. Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
    Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

    NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  30. Gercek su ki AKP iktidarda uc bes yil daha kalirsa Turkiye sifiri tuketecek ve iflas edecektir.

    YanıtlaSil
  31. Gercek su ki AKP iktidarda uc bes yil daha kalirsa Turkiye iflas edecektir.

    YanıtlaSil
  32. Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
    Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

    NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  33. Bu kamuoyu için bir duyuru, biz böbrek almak ve hastalarımızı kurtarmak için farklı böbrek bağışçılarıyla çalışmak istiyoruz, böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin. hastamıza böbrek bağışı için eşleşme ve her ödülü büyük ödüller bekliyor.
    E-postamızda bize ulaşın: jupitermedicalcentreinc@gmail.com
    veya whatsapp bize ulaşın: +1(515)293-5520

    YanıtlaSil
  34. GERÇEK BİR KREDİ ŞİRKETİNDEN KREDİMİ NASIL ALDIM.

    Çevrimiçi birçok sahte kredi verenin bir aldatmaca kurbanı oldum, yaratıcıma o kadar çok teşekkür ediyorum ki, nihayet bana bu yıl yüzüme bir gülümseme koyan bu yeni borç verene yönlendirerek beni gülümsedi ve ayrıca aldatmadı ancak aldatarak ya da yalan söylememekle birlikte, adı STEVE WILSON olan bu borç veren bana% 2 kredi verdi, bu miktar şirket şart ve koşullarını kabul ettiğimden sonra 350.000 dolarlık ABD doları ve bu kredi şirketi hakkında sevdiğim önemli bir şey çok hızlılar
    Kredi veren ile iletişime geçebilirsiniz
    EMAIL: stevewilsonloanfirm@gmail.com veya whatsapp: +16673078785

    YanıtlaSil
  35. Hoşgeldiniz. ARTIK SORUN YAŞAMAYIN. doğru yerdesiniz. Güvenilir Hacker'lara sahip olmak gibisi yoktur. Daha önce para veya bitcoin mi kaybettiniz ve paranızı geri almak için bir bilgisayar korsanı mı arıyorsunuz? Hemen bizimle iletişime geçmelisiniz. Çok uygun fiyatlı ve müşterilerimize garanti veriyoruz. Hack hizmetlerimiz aşağıdaki gibidir:
    -Her türlü telefonu hackleyin
    _Kredi Puanlarını Artırın
    _Western union, bitcoin ve money gram hackleme
    _Cezai kayıtların silinmesi_BLANK ATM / KREDİ KARTLARI
    _ Telefonların ele geçirilmesi (eşinizin, patronunuzun, arkadaşlarınızınki ve arkanızda ne konuşulduğunu görün)
    _Güvenlik sistemi korsanlığı ... ve çok daha fazlası. Şimdi ONLARLA iletişime geçin ve istediğinizi alın
    Eposta: atmgeniuslinks@gmail.com

    Whatsapp: +1-(781)-656-7138.

    NEDEN BİR HACKER İŞE ALMAK İSTERDİNİZ:
    İnsanların bir bilgisayar korsanı tutmaları için pek çok Neden vardır: Bilgiyi tahrif etmek, bilgileri almak, bilgileri düzenlemek veya size yönetici erişimi vermek bir Web Sitesini Hacklemek olabilir.
    • Bazı insanlar, metin mesajları, arama günlükleri, Sosyal medya Uygulamaları ve diğer bilgiler gibi telefondaki tüm etkinliklere erişebilmeleri için Hedef Akıllı Telefonlarını Hacklememize ihtiyaç duyabilir.
    • Bazılarının Facebook, Gmail, Instagram, twitter ve diğer sosyal medya hesaplarını hacklemesi gerekebilir,
    • Ayrıca Bazı Kişiler, muhtemelen araştırma davaları için başka birinin Konumunu İzlemek isteyebilir
    • Bazılarının, sabıka kayıtlarını temizlemek için Mahkemenin Veritabanına girmemize ihtiyacı olabilir.
    • Bununla birlikte, Bazı İnsanlar İKİLİ SEÇENEK ARACILARI veya BTC MADENCİLİĞİ ile Çok Fazla Para Kaybetmiş ve Paralarını Geri Almak İsteyebilir
    • Bunların tümü, Kök HackTools'umuzun, Özel HackTools'umuzun ve Diğer Tüm Hacker'ları Aşan Teknik Hacking Stratejilerimizin Yardımıyla En Kısa Zamanda Yapabileceğimiz Şeyler

    ★ SUNULDUĞUMUZ ÖZEL HİZMETLERİMİZ:
    * DOLANDIRICILIK YATIRIMLARI, İKİLİ SEÇENEKLER TİCARETİ VE TÜM YATIRIM DOLANDIRICILARI TİPLERİNDE KAYIP FONLARIN GERİ KAZANIMI.
    * Kredi Kartı Yükleme (Yalnızca ABD)
    * BANKA Hesabı Yükleme (Yalnızca ABD Bankaları)

    ★ Diğer Siber Saldırılar ve Kaçırılmalar için de bizimle iletişime geçebilirsiniz, Hepsini biz yapıyoruz ★
    Whatsapp: +1-(781)-656-7138.

    ★ İLETİŞİM:
    * İkili Opsiyon Kurtarma için, iyi yapılmış harika bir iş için E-posta: atmgeniuslinks@gmail.com aracılığıyla bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin, Güvenli Kalın.

    TEST EDİLMİŞ VE GÜVENİLMİŞTİR.

    YanıtlaSil
  36. MERHABA
    Ödenmemiş faturalarla başınız biraz derde giriyor ve hangi yöne gideceğinizi veya nereye döneceğinizi bilmiyor musunuz? Ay sonu geldiğinde ve faturaların ödenmesi gerektiğinde uygun fiyatlı geri ödeme seçeneklerine ve nefes alacak alana sahip olmanız için aylık taksitlerinizi azaltmanıza yardımcı olabilecek saygın bir Borç Konsolidasyon firması bulmaya ne dersiniz? ®Capital Managements Inc™, mali talihsizliğinizin çözümüdür. Krediyi güvenli ve teminatsız olarak geri ödemek için %2'lik düşük faiz oranı ve 1 ila 35 yıl arasında kredi süresi ile 5.000,00 ABD Doları ile 533.000.000,00 ABD Doları arasında değişen her türlü krediyi sunuyoruz. Kredilerimiz, maksimum güvenlik için iyi sigortalıdır, önceliğimizdir, En önemli hedefimiz, hak ettiğiniz hizmetleri almanıza yardımcı olmaktır, Programımız, ihtiyacınız olanı anında elde etmenin en hızlı yoludur. Aylık harcamalarınızdaki yükü hafifletmek için lütfen aşağıdaki WhatsApp'tan bizimle iletişime geçerek ödemelerinizi azaltın:+19292227023 E-posta drbenjaminfinance@gmail.com

    Herkes İçin Kredi Teklifi Uyarısı! Mali olarak kötü müsünüz ve acil bir kredi/mali yardıma mı ihtiyacınız var? Yoksa işinizi kurmak/büyütmek veya hayalinizdeki evi satın almak için krediye mi ihtiyacınız var? ANINDA KREDİ ONAYINIZI BUGÜN %100 GARANTİLİ KREDİ PUANINIZ ÖNEMLİ OLMADAN ALIN. drbenjaminfinance@gmail.com
    Capital Managements Inc Web Sitesi: https://capitalmanage-inc.com/

    YanıtlaSil