Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, aileleriyle
birlikte sayıları 1 milyonu aşan pancar üreticisini güç duruma düşürecek. 25
bin fabrika işçisi ve Doğu’dan gelen 50-60 bin mevsimlik işçi işsiz kalacak.
Orta Anadolu’dan büyük kentlere göç yoğunlaşacak. Türkiye, şekerde kendine
yeter olmaktan çıkacak, dışa bağımlı duruma gelecek. Ucuzluğu nedeniyle nişasta
kökenli tatlandırıcılara tanınan ayrıcalıklar genişletilecek. Gıda sanayinde
kullanılan şeker tümüyle mısır şurubundan elde edilen tatlandırıcılara dayandırılacak…
Nişasta bazlı şeker kullanımının artması, halk sağlığına zarar verecek. Hasta
ve hastalıklar artacak. Zaten yetersiz olan ilaç ve hastane gereksinimi
karşılanamaz duruma gelecek. Hastalar, sorunlarına giderek artan biçimde, tıp
dışı çözümler arayacak.
Şeker ve Cumhuriyet
Cumhuriyet
ilan edildiğinde, Türkiye’de şeker üretimi yoktu. Döviz yokluğundan ithal de
edilemiyordu. Halk yaygın olarak ‘çayını
üzümle içiyordu’.
Şeker üretimi, Cumhuriyet’in
yöneldiği ilk işlerinden biri oldu. İlk iki yıl içinde Uşak ve Alpullu, 1933’te
Eskişehir ve 1934’te Turhal Şeker Fabrikaları açıldı. Türkiye, 10 yıl içinde
ulusal kaynaklara dayanarak şekerde kendine yeter bir ülke haline geldi.
1935
yılında; Sümerbank, İş Bankası ve Ziraat Bankası’nın ortaklığıyla Türkiye Şeker
Fabrikaları A.Ş. (TÜRKŞEKER) kuruldu. TÜRKŞEKER, Türkiye’nin şeker politikasına
yön verdi ve bugüne dek 30 şeker fabrikası kurdu. Bu fabrikalardan üçü AKP
tarafından özelleştirildi, şimdi 14 fabrika daha özelleştiriliyor.
‘TÜRKŞEKERİN’ Gücü
TÜRKŞEKER,
Türkiye’deki 500 büyük firma içerisinde ilk 10’da bulunuyor. Çalışan sayısında
üçüncü, öz sermaye büyüklüğünde beşinci, satış gelirinde yedinci, ihracatta
dokuzuncu durumda. 27 fabrikası, 4 Alkol fabrikası, 6 makine fabrikası, 1 tohum
işleme fabrikası 2 tarımsal işletmesi ve 1 araştırma enstitüsü var. Yılda, 3,1
milyon ton pancar şekeri üretiyor.1
ABD, Kemal Derviş
ve ‘Şeker Yasası’
Ecevit’in Başbakan olduğu 57.Hükümet,
“ekonomik sorunları çözmek için”, Dünya Bankası’ndan Kemal Derviş’i yüksek yetkilerle Türkiye’ye getirdi. Derviş’in, “15 günde çıkarılacak” diye Hükümete dayattığı yasalar içinde
‘Şeker Yasası’ da vardı. Yasanın gerekçesinde; Türkiye’de şeker konusunda yarım
asırlık güçlü bir istikrar varken, “şeker
üretiminde, fiyatlandırılmasında ve pazarlamasında; yeni usul ve esaslar
getirilerek piyasalarda istikrarın sağlanacağı” ileri sürülüyor; “ihtiyaç fazlası şeker üretimine son
verilecek, Türk insanı daha ucuza şeker tüketecek ve bu nedenlerle şeker
pancarı ekim alanları sınırlanacak, şeker fabrikaları özelleştirilecek”2
deniyordu.
Şeker
Yasası’nın kabul edildiği 2001 yılından sonraki 16 yıl içinde, pancar ekim
alanları sınırlandı, şeker ithalatı yapıldı, uluslararası tekellere nişasta
bazlı tatlandırıcı üretim ve ithal izni verildi. Altısını yargının durdurduğu 9
şeker fabrikası özelleştirildi.
Mucizevi Bitki;
Şeker Pancarı
Şeker pancarı, ticari değerinden
ayrı olarak çevre dostu bir bitki. Bir dekar şeker pancarının havaya verdiği
oksijen, 6 kişinin 1 yılda tükettiği oksijene eş değer. Aynı alandaki yani bir
dekardaki ormandan 3 kat daha çok oksijen üretiyor.
Şeker üretildikten sonra, atık
olarak elde kalan melastan, ispirto ve etil alkol üretiliyor. Türkiye’de, 1938
yılında ispirtoyla başlayan üretim, bugün yılda 6 milyon litre etil alkol
üretimine dek yükselmiştir.3
Etil alkol; alkollü içki üretiminde,
maya sanayinde (hamur mayası, yemlik maya) boya ve lak üretiminde (çözücü ve
çöktürme maddesi olarak), ilaç sanayisinde, parfümeride (deodorant, kolonya),
sirke üretiminde, yakıt ve yakıt katkı maddesi (BİYOETANOL) üretiminde
kullanılıyor.
Melas, ucuz olduğu için sitrik asit
fermentasyonunda hammadde olarak da kullanılıyor. Sitrik asitten ise, gıda
sanayinin vazgeçilmezi olan limon tuzu elde ediliyor.
Melas, sazan balıkçılığında ve kömür
sanayisinde de kullanılıyor.
Şeker
pancarı yaprakları; kurumadde, protein, selüloz ve ham kül içeriyor. Besin
değeri yüksek olduğu için yem sanayisinde ve doğrudan hayvan besiciliğinde
kullanılıyor.
Şeker Pancarı ve
Melas Üretimi Düşüyor
Kemal
Derviş’in Şeker
Kanunu bugüne dek uygulandı. Şeker ve şeker pancarı üretimine sınırlama
getirildiği (kota uygulandığı) için; TÜRKŞEKER’in melas üretimi büyük oranda
azaldı. 2000 yılında 763 bin ton melas üretirken, 2011 yılında 350 bin ton
üretti. Toplam üretimdeki payı 2002 yılında % 71 iken, 2015’te % 49 oldu.4
1998
yılında, 492 bin çiftçi şeker pancarı ekerken; 2016’ya gelindiğinde, pancar
eken çiftçi sayısı 105 bine düştü. 1998 yılında, 501 bin hektar alanda pancar
üretimi yapılırken bu miktar; 2014’te 290 bin hektara geriledi.5
2000 yılında 18,8 milyon ton pancar üretilirken 2014’te 14,9 milyon ton
üretildi.6
Nişasta Bazlı Şeker
(Mısır Şurubu)
Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ), mısır
nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen bir
tatlandırıcıdır. Şeker denmesine karşın şekerden başka birşeydir. Doğal değil
yapay bir sanayi ürünüdür.
İçinde
üç farklı şeker molekülü bulunuyor. Nişasta bazlı şeker üretilirken nişasta
parçalanarak glikoza, ardından glikoz da fruktoza dönüştürülüyor. NBŞ’in yüzde
90’ını insan sağlığına zararlı olan fruktoz oluşturuyor. Mısırın bünyesinde
şeker olmadığı için, cıva dahil çeşitli kimyasallar kullanılarak nişasta
tatlandırıcı haline getiriliyor.
Şeker Değil ‘Zehir’
NBŞ’nin; üretim maliyeti, taşıma ve
depolama gideri pancar şekerinden daha düşük; tatlandırma gücü 2,5 kat daha
yüksek. Bu nedenle ucuz. Ayrıca, nem çekme oranı az olduğundan, kullanıldığı
gıda maddelerinin raf ömrü uzun oluyor. Gıda şirketleri, bu nedenle NBŞ bazlı
tatlandırıcılara yöneliyor.
Yapay tatlandırıcıların insan
sağlığına verdiği zarar, bilimsel kanıtlarıyla artık ortaya konmuş durumdadır.
Bunlar biliniyor ama dünyaya yayılmış olan büyük şirketler, paranın gücüyle,
özellikle bizim gibi azgelişmiş ülke yöneticilerine, isteklerini
yaptırabiliyor. NBŞ tatlandırıcıları, insanlara verdiği zarara karşın henüz
yasaklanabilmiş değil.
NBŞ’ler
herşeyden önce, insanda tokluk hissi uyandırmıyor. Ne denli çok alınırsa
alınsın, yeme istemi giderilemiyor. Bu da, her türlü hastalığa zemin hazırlayan
aşırı şişmanlığa (obezite) yol açıyor. Mısır şurubu, vücudumuzu yağ üreten bir
makineye dönüştürüyor. Kanserden kalp hastalıklarına, karaciğer yetmezliğinden
şeker hastalığına kadar birçok kronik hastalığa yol açıyor.
Sağlık Bakanlığı
Raporu
Sağlık Bakanlığı’nın, her biri
alanında uzman 12 bilim insanına hazırlattığı raporda, nişasta bazlı şekerin
zararlarını açıkça ortaya koyuyor. Hazırlatılan ama dikkate alınmayan raporun
ilk saptaması, NBŞ’in insanlarda ‘yeme ve içme davranışlarını bozması’ oluyor.
Bünyesinde yüksek oranda bulunan fruktoz, ‘insan
metabolizmasında anarşiye’ neden oluyor. ‘Hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarına’ yol açıyor.
Sindirilmeden kana karıştığı için ‘karaciğerde
yağlanma yapıyor’. İnsülin salgılatmadığı için ‘tokluk hissi hormonunu uyarmıyor’ ve aşırı yemeye neden oluyor.
Üretim aşamasında cıva kullanılması, başlı başına bir tehlike oluşturuyor.7
NBŞ’ler,
hipertansiyon ve kalp hastalıklarına bağlı olarak çoklu organ yetmezlikleri ve
gözlerde önemli rahatsızlıklara neden oluyor.8
“Ulusal Beslenme
Platformu”
Cargill Tarım ve Gıda San. Tic. AŞ;
2011 Martı’nda, NBŞ konusundaki yayınları nedeniyle Vatan gazetesine,
avukatları aracılığıyla bir tekzip yazısı yolladı. Yazıda, Türkiye’deki 20
üniversiteden 55 ‘profesör’ün ‘Ulusal Beslenme Platformu’ adını vererek bir
araya geldiği ve NBŞ konusunda açıklama yaptığı bildiriliyordu.
Neden
ve nasıl bir araya geldiği belirtilmeyen ’55 profesör’, dünyanın birçok saygın
sağlık kuruluşunun açıklamalarını yadsıyor ve NBŞ’i aklıyordu. ‘Profesörler’, “pancar şekeri ile NBŞ bileşenlerinin hemen
hemen aynı olduğu, tüketim itibariyle bir fark olmadığı, NBŞ tüketiminin
kansere neden olduğunu gösteren güvenilir bilimsel çalışmanın olmadığı, genel
beslenme kurallarına uygun tüketildiğinde obeziteye yol açtığına ilişkin bir
kanıt bulunmadığı”nı söylüyordu.9 Bu açıklama, uluslararası
tekellerin gücünü gösteren bir örnekti.
Özelleştirme
Hükümet, Orta Anadolu’daki 14 şeker
fabrikası için özelleştirme (satma) kararı aldı. Yapılan açıklamada, önceki
Danıştay iptallerindeki gerekçelerin dikkate alınacağı ve buna göre ihale
açılacağı belirtildi. Yani satmaya kararlılar.
Hükümet sözcüleri, fabrikaların
satışına gerekçe olarak, devlete yani TÜRKŞEKER’e ait fabrikaların zarar
ettiğini söylediler. Bu doğru değildi. Üretim yaptırılmayan 4 fabrika (Ağrı,
Alpullu, Çarşamba, Susurluk) ayrı tutulursa 4 yıllık dönemde çalışan 21 şeker
fabrikası 103,3 milyon TL kar elde etmişti.10
Hazırlanan
özelleştirme sözleşmelerine göre, alıcılar ‘beş
yıl boyunca’ yerli pancardan şeker üretimi yapacak ve fabrikalar 5 yıl süre ile üreticiden pancar alımını
sürdürecek. Bu koşul, pancarla yapılacak şeker üretimini sonlandırmak için
biçilen süreyi belirlemiş oluyor; 5 yıl. Öyle gözüküyor ki, şeker
fabrikalarının geleceği; özelleştirildikten sonra üretimlerine son verilen; Et
ve Balık Kurumu, Süt Endüstri Kurumu, Orman Ürünleri Sanayi AŞ.’ye (ORÜS)
benzeyecek.
Gelinen Yer
Nişasta bazlı şeker, Kemal Derviş Türkiye’ye gelene dek
üretilmiyordu. 2001’de çıkarılan ‘Şeker Yasası’yla buna izin verildi ve arkası
geldi. Yüzde 5’le başlayan kota sürekli arttırıldı ve 2017 yılında Türkiye’de,
bildirim dışı üretilenler ve kaçak olarak yurda sokulanlar hariç, 265 bin ton
NBŞ üretildi.11
Türkiye’nin şeker politikası, her
alanda olduğu gibi karmaşa içinde. Ulusal pazar, uluslararası şirketlerin
kullanımına açılıyor, yerli üretim yok ediliyor. Nişasta bazlı şeker kotaları
sürekli arttırılıyor. Nişasta bazlı şeker üretimi artıyor, yüksek yoğunluklu
tatlandırıcıların kullanım alanları genişliyor. Ülkeye giren kaçak şeker
miktarı bilinmiyor. Basın, Bosna Hersek üzerinden yüksek miktarda nişasta bazlı
şeker getirildiğini yazıyor. Şeker piyasasını düzenleyip denetleyen ‘Şeker
Kurumu’, gerekçe gösterilmeden kapatılıyor. Düzenleme ve denetleme görevi, Gıda
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde kurulacak bir daire başkanlığına
veriliyor.
Avrupa
ülkelerinde NBŞ üretimine izin verilmezken, ABD’nde bile NBŞ üretimi azaltılıp
pancar şekeri üretimi arttırılıyorken; Türkiye’de ters bir süreç yaşanıyor.
Nişasta bazlı şeker üretimi artıyor pancar şekeri üretimi azalıyor. Hükümet,
NBŞ kotasını 2015 yılında yüzde 15’ten yüzde 30’a çıkardı. Yani yüzde yüz
arttırdı.12
Özelleştirmelerden
Sonra Neler Olacak
Aileleriyle birlikte sayıları 1 milyonu aşan pancar üreticileri, daha da güç duruma düşecek. 25 bin fabrika
işçisi ve Doğu’dan gelen 50-60 bin mevsimlik işçi işsiz kalacak. Orta
Anadolu’dan kentlere göç yoğunlaşacak.
Cumhuriyet’in mirası olan kamu
işletmeciliği ve onun toplumsal amaçları tümüyle ortadan kalkacak. Batı-Doğu
arasındaki gelir farklılığının arası açılacak, kamu istihdamı düşecek, köyler
boşalacak.13
Pancar üretimindeki düşüş, şeker
açığı ortaya çıkaracak ve açık, şeker ithal edilerek kapatılmaya çalışılacak.
Türkiye, şekerde kendine yeter olmaktan çıkacak, dışa bağımlı duruma gelecek.
Ucuzluğu nedeniyle nişasta kökenli şekerlere tanınan ayrıcalıklar
genişletilecek; gıda sanayide kullanılan şeker tümüyle mısırdan elde edilen
tatlandırıcılara dayandırılacak.
Pancar üretimindeki düşüş, melas
üretimini düşüreceği için; melasa bağlı yan ürün ve sanayiler ham madde
sıkıntısına düşecek ve dışalıma yönelecek. Etil alkolün kullanıldığı alkollü
içkiler, maya çeşitleri, boya ve lak ürünleri, yerli ürün ilaçlar, parfümeri
çeşitleri, sirke, yakıt ve yakıt katkı
maddesi, gıda sanayi ürünleri pahalılaşacak.
Nişasta
bazlı şeker kullanımının artması, halk sağlığına büyük zarar verecek. Hasta ve
hastalıklar artacak, zaten yetersiz olan ilaç ve hastane gereksinimi
karşılanamaz duruma gelecek. Hastalar, sorunlarına giderek artan biçimde, tıp
dışı çözümler arayacak yani kaderlerine terk edilecek.
DİPNOTLAR
1 Kaynak:1- www.turkseker.gov.tr 2- Şeker
Kanunu Tasarısı ve Gökhan Günaydın,
T. Şeker Sektörü Analizi Sayfa:17’ den derlenmiştir.
2 www. hazıne. gov.tr
3 Şeker Pancarından Etil Alkole Uzanan Yol;
www.iha.comtr
4 TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARI A.Ş. -TÜRKŞEKER-
www.turseker.gov.tr
5 Türkiye’de Şeker Pancarı ve NBŞ Üretimi,
www.zmo.org.tr
6 Şekerin Tadı Kaçtı; Cumhuriyet
www.cumhuriyet.com.tr
7 ‘Şekerde
Öyle Bir Oyun Oynanıyor ki Dinleri İmanları Para’,www.artıgercek.com.
8 “Nişasta
Bazlı Şekerin Zararları”, www.muhendisbetinler.com
9 Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) Endüstrisinin
Tekzibi: Pancar Şekeri ve NBŞ, www.dunya.com
10 OKAN
GAYTANCIOĞLU, “Şeker Fabrikaları
Zarar Etmiyor, Kar Ediyor”, chp.org.tr
11 Sektör Raporu 2017,www.turseker.gov.tr
12 Suçlu mu Yoksa Masum mu? İşte Nişasta Bazlı
Şeker Hakkında Bilmeniz Gerekenler www.posta.com.tr Cargill’e Verilen Kota
Artışı 2002-2016 Arasındaki 14 Yılda 1 Milyon 370 Bin Tona Ulaştı.(B) Cargill
Zaferi: NBŞ kotaları ilk kez artırılmadı!, www.tarımdanhaber.com
13 TÜRKİYE’DE ŞEKER PANCARI VE NBŞ ÜRETİMİ;
www.zmo.org.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder